L’objectiu principal del grup asimptomàtic és exercitar el nostre cervell per potenciar un envelliment actiu i una bona qualitat de vida. L’entrenament cognitiu realitzat en grup ajuda a estimular les habilitats socials i comunicatives i així fomentar la socialització i l’expressió emocional, que resulta del tot imprescindible per aconseguir un envelliment actiu.
Aquest grup es reuneix cada Divendres, durant una hora i mitja.
- Estimulació cognitiva (sobretot de manera escrita per practicar a casa):
Llenguatje, lectoescriptura, praxias, agnosias, càlcul, orientació personal, temporal i espacial,funcions executives, raonament abstracte, memòria a curt i a llarg termini…
- Llibre de la vida. Narració autobiográfica, arbre generologic.*
- Desenvolupament de la creativitat i de la imaginació. *
Construcció d’històries, relatar somnis reals, pintar mandalas , mímica, mini-teatre, realitzar dibuixos lliures i guiats..
- Realització d’un calendari mensual personal*
- MINDFULNESS. Treballar la consciència. amb diferents activitats, com per exemple adaptacions d’exercicis del cuadern de “terapias verdes” sobre com estimular l’atenció;
- creant i modificant rituals de la vida quotidiana;
- convertint durant tot un dia un tema preocupant per l’usuari amb tema tabú.
- Realització d’un dietari (escrit diariament) on s’anoten les principals coses importants a fer durant el dia, data completa,sants, telefonades, aniversaris, oblits. (s’incliou dins l’rientació personal.)
- Aquestes activitats es basen el la teràpia de mindfulness , que es pot entendre com l’atenció i la conciència plena y reflexiva, prestant atenció al que passa en el moment (aquí i ara).
- També es pot interpretar com una filosofia de vida, una praxis amb un modo d’actuar en situacions i moments concrets (present).
- L’objectiu és que l’usuari es deixi dur per les sensacions percebudes en un moment concret, estimulant així també els 5 sentits.
- És també un intent d’autorregulació emocional, sobretot en els trastorns d’ansietat i depresió, molt comuns a n’aquesta població. Si evitam un estat depressiu, milloram les petites pèrdues de memòria i desorientacions.
- Ensenyar a l’usuari els diferents tipus de memoria i de capacitats superiors.
Ensenyar-lis a discriminar entre un envelliment normal i un patològic; amb la principal finalitat de prendre consència del que fan i perquè ho fan.
- Introducció a les Habilitats Socials. *
Autoestima dins la conversació, autoestima d’identitat, diferents tipus de comunicació, empatia, role-playing.
- Musicoteràpia*
- Aromoteràpia*
- Motricitat
- Jocs de taula
- Relaxació: R. Jacobson, meditació.
* Intentant estimular en cada activitat les emocions de l’usuari.